Welke maat schaatsen moet ik kopen?

De juiste maat schaatsen is erg belangrijk, teveel ruimte zorgt voor beweging en schuiven in de schaatsschoen, zo ontstaan blaren. Een te kleine schoenen veroorzaakt drukpunten en kramp. Bij loopschoenen is dat anders, daar is ruimte nodig om de stap te kunnen afwikkelen. Door de zijwaartse afzet met schaatsen is afwikkelen niet van toepassing. Toch verschilt het per type schaats hoeveel ruimte er nodig is. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de hiel goed strak achterin de schaatsschoen zit.

Bij Noren mogen de tenen de voorkant net niet of lichtjes aanraken. Een zo strak mogelijke schoen schaatst het fijnst. Eén zijn met de schaats geeft stabiliteit en kracht. De voet moet wel ontspannen in de schaats zitten. Dus geen opgekrulde, bij elkaar gedrukte voet en tenen.
Bij hockeyschaatsen is het niet prettig om met de tenen de voorkant te raken, omdat daar een harde neuskap verwerkt is, de kans op blauwe teen nagels is dan groot.
Bij kunstschaatsen adviseren we ook niet met de tenen de voorkant te raken. Tevens is bij kunstschaatsen de breedte ook erg belangrijk. De tenen en voet moeten niet samen gedrukt worden.

Hoe kan ik voelen of de schaats goed zit?

kunstschaats passen

Het is nu bekend hoe de schaats rond de voet moet zitten. Toch is het gevoel waar de teen eindigt soms lastig te bepalen. Bij de leren noren kunnen we tegen de neus drukken en heel precies aanvoelen waar de tenen eindigen.

Bij hockey en kunstschaatsen is de neus van de schaatsschoen vaak hard. Te hard om in te knijpen. Wat doen we dan? We doen de veter zeer losjes zodat de voet naar voren geschoven kan worden tot de tenen de voorkant wel raken. Buig daarna met de knie naar voren zodat er aan de achterkant gekeken kan worden hoeveel ruimte er is. Deze ruimte mag niet meer dan één vinger zijn.

Bij een kunststof schaatsschoen met zachte binnen schoen is het mogelijk om enkel de binnen schoen aan te trekken, dan is precies te zien hoeveel ruimte er over is.

Wat als ik de verkeerder maat heb? Te groot/ te klein

Het is belangrijk goed passende schaatsen te hebben. Zijn schaatsen te groot dan wordt dat vaak gecompenseerd door de tenen in te trekken en de veters strak aan te trekken. Aangezien er aderen over de voeten naar de tenen lopen worden die afgekneld. Met kramp onder de voet en koude voeten als gevolg. Buiten dat kleine knellende schaatsen zijn zeer oncomfortabel zijn, is de kans op kramp en blauwe teen nagels groot.

noren passenTrek ik sokken aan in mijn schaatsen?

Veel schaatsers willen een zo goed mogelijk contact met de schaats en het ijs, waardoor ze geen sokken aantrekken. Bij leren noren wordt vaak gezegd dat er meer gevoel is wanneer er geen sokken gedragen worden. Terwijl een dunne naadloze sok die strak om de voet zit het comfort iets kan verbeteren.

Wedstijd kunstschaatsers willen graag een pantykous aan trekken.

Een IJshockeyer trekt een niet te dikke naadloze sportsok aan of voor de liefhebbers kan een oldschool dikkere badstof sok worden aangetrokken.

Mijn kind groeit als kool, is het verstandig schaatsen op de groei te kopen?

De schaatsmaat voor kinderen is eigenlijk hetzelfde als voor volwassenen. De grote of te kleine schaatsen zullen voor problemen kunnen zorgen. Echter groeien kinderen soms zo hard dat ieder seizoen wel nieuwe schaatsen gekocht kunnen worden. Ietsje meer ruimte kan in sommige beginnersschaatsen geen kwaad, zolang de hiel goed achterin zit.

Daarnaast zijn er voor kinderen ook verstelbare schaatsen. Dit is een perfecte oplossing voor kinderen die volop in de groei zijn. De meeste verstelbare kinderschaatsen zijn verstelbaar in drie of vier maten. Zo hebben ze de juiste maat schaats, maar kunnen wel een langere periode mee.

 

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken noodzakelijke cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen onze website volgen.