Hoe kies ik de juiste maat skeelers?

Bij het kiezen van skeelers is het belangrijk dat je de juiste maat schoenen kiest, dit is eigenlijk nog belangrijker bij skeelers dan bij het kopen van schoenen. Skeelerschoenen zijn namelijk harder dan de meeste normale schoenen en door trillingen tijdens het skeeleren voel je op skeelers veel sneller pijnpunten dan in je schoenen. Zorg er daarom voor dat je weet waarop je moet letten bij het kopen van je nieuwe skeelerschoenen.

Waarom is de goede maat skeelers kiezen zo belangrijk?

Maar waarom is het nou juist bij skeeleren extra belangrijk om de goede maat te kopen. Er komt bij skeeleren veel druk op je enkels en je voet te staan, dit betekent dat je alle trillingen en ruimtes in je schoen extra goed voelt. Als je schoenen te klein zijn wordt je voet samengedrukt en krijg je veel pijn in je tenen en voorvoet, omdat bij elke trilling je voet extra samengeperst wordt. Bij te grote schoenen heb je het tegenovergestelde effect, doordat je ruimte over hebt in je schoen schuif je heen en weer tijdens de afzet. Naast heen en weer schuiven komen ook je hak en je hiel omhoog in de schoen tijdens de afzet, dit zorgt voor blaren. Naast blaren heb je met te grote schoenen ook minder gevoel bij wat je aan het doen bent op het asfalt, doordat je schuift in je schoenen heb je veel minder controle.

Tips voor het passen en de juiste pasvorm van de skeelers

Bij het passen van de skeelers is het handig om op een paar dingen te letten. Allereerst is het belangrijk om te letten op de lengte van de schoen. Als algemene regel kun je aanhouden dat je de goede lengtemaat te pakken hebt wanneer je net een vinger achter je hak kunt krijgen als je je voeten helemaal voorin je schoen ,met losse veters, duwt. Dit zorgt er voor dat je bij het strak trekken van je schoen net wat ruimte voor je tenen over zou moeten houden. Daarnaast zou dan ook de breedtemaat moeten kloppen, dit kan echter per merk verschillen. Zo heeft bont bijvoorbeeld een iets bredere voorvoet dan de meeste modellen, maar dit kan ook per model binnen een merk verschillen. Voel daarom tijdens het passen zelf aan wat het beste bij je past. De schoen moet je voet als het ware opsluiten zodat je voet niet kan bewegen in de schoen. Als de schoen straks om je voet sluit en op bepaalde plekken niet vervelend tegen je voet duwt heb je de goede maat te pakken.

Thermoplastisch vervormen van je schoenen

De meeste skeelerschoenen voor op de baan zijn thermoplastisch vervormbaar, dit betekent dat ze verwarmd en naar je voet gevormd kunnen worden. Het deel wat vervormd kan worden bevindt zich in de achterkant van de schoen, het voetbed en de breedte rond de voorvoet gaat dan ook niet veranderen. Het verwarmen zorgt er voor dat de schoen mooi rond de enkels sluit voor optimale steun. Laat je schoenen wel een dagje uitharden, voordat je er op gaat skeeleren, zodat ze hun vorm behouden.