Video - Hoe koop ik de juiste skeelers?

Het is buiten weer warmer aan het worden en de zon begint meer en meer te stralen. Dit is natuurlijk ook het moment waarop je weer aan skeeleren of inline skaten denkt! Heb je nog geen skeelers en wil je ze aanschaffen of zijn je oude skates aan vervanging toe? Dan is het belangrijk om goed na te denken wat voor skeelers of inline skates geschikt zijn voor jou. Daarnaast moeten ze goed aan je voeten zitten zodat je blessures tegen gaat en comfortabel kunt blijven skaten. In deze blog zullen we in het algemeen uitleggen welke belangrijke keuzes je moet maken. Voor gedetailleerde informatie over keuze van wielen of je skeelerschoen hebben we specifieke blogs die meer de diepte in gaan.

Skeelers kopen advies

Waar op letten bij het kopen van skeelers?

Mocht je skeelers willen aanschaffen, let dan op de volgende factoren voor je nieuwe skeelers:

  • Maat en pasvorm
  • Wielen / wielformaat
  • Type schoen
  • Kwaiteit

Maat

Het belangrijkst is om de goede maat skeelers of inline skates aan te schaffen. Met zowel een hoge als een lage schoen moet je zorgen dat de veters over de wreef strak zitten zodat je hiel achterin de schoen blijft zitten. Je wilt dan met je tenen net niet de voorkant van de schoen raken, en geen vervelende drukpunten ervaren. Als je dan afzet en je hak en je hiel komen niet omhoog heb je de goede maat te pakken. De pasvorm rond de voorvoet is vaak per merk verschillend. Check ook altijd even of je schoenen thermoplastisch vervormbaar zijn, dit kan er voor zorgen dat de schoen rond je enkels nog anders gaan zitten na het verwarmen in de oven.

Wielformaat

Over het algemeen zijn er twee belangrijke eigenschappen van wielen waarin je keuzes moet maken: de hardheid van het wiel en de grootte. Harde wielen ervaren minder weerstand en rollen dus makkelijker door, hierdoor hou je beter je snelheid vast. Zachte wielen rollen dus minder makkelijk door, zachte wielen hebben daarentegen wel meer grip. Daarnaast zijn kleine wielen over het algemeen wendbaarder, al hangt dit ook samen met de lengte van je frame. Grote wielen zijn minder wendbaar maar blijven wel makkelijker rollen, kleine wielen moeten namelijk sneller draaien voor dezelfde snelheid. Kies dus de juiste wielen bij jouw leeftijd en stijl van skaten! Klik hier voor meer informatie over wielen.

Type schoen

Het type schoen wat je nodig hebt hangt af van de manier waarop je skate. Skeeler je op de baan dan ga je voor een lage, stijve schoen die vaak thermoplastisch vervormbaar is. Ga je meer korte stukken of door een stad inline skaten, of wil je tricks doen dan kies je voor een hoge schoen die je enkels omsluit. Deze hoge schoenen hebben vaak dikke kussens aan de binnenkant voor zoveel mogelijk comfort. Ook zijn deze schoenen minder zwaar voor je enkels. De lage schoenen zorgen er voor dat je diep kunt zitten en een zo groot mogelijk afzet kunt maken voor hoge snelheden.

Kwalitatief goed merk

Het is natuurlijk fijn als je skeelers lang meegaan, zeker als je regelmatig skeelert. Daarom is het verstandig om te investeren in een kwalitatief hoogstaande skeeler. Dit betekent  ook dat je wat meer moet investeren, in een goed merk, bij de aanschaf van je skeeler. Die investering verdien je daarna echter gewoon weer terug omdat de wielen minder hard slijten, het materiaal van de schoen minder snel slijt en al het metaal roestvrij is. Je hebt aan kwalitatief hoogstaande skeelers dus veel minder onderhoudskosten. Voorbeelden van goede merken zijn Bont, Powerslide, K2 en Luigino. Kijk voor tips over het onderhoud van je skeelers eens hier!

De weg op met je nieuwe skeelers!

Passende skeelers gevonden? Dan kun je nu genieten van je nieuwe paar skeelers. Denk wel aan je eigen veiligheid en die van anderen! Controleer dus regelmatig of alle boutjes nog vast zitten en of je wielen nog in orde zijn. Denk er ook aan dat je de juiste bescherming draagt zoals een helm, pols, ellenboog- en knie bescherming! Veel skeelerplezier!