Voorkom koude voeten in je schaatsen!

Sokken in je schaatsen

Koude voeten en schaatsen horen een beetje bij elkaar. Omdat het, zoals te lezen in onze blog over sokken in schaatsen, niet handig is om dikke sokken aan te trekken zijn er andere oplossingen om warme voeten te houden. Je krijgt in schaatsen snel koude voeten omdat je met het stevig aantrekken van je schaatsen de doorbloeding van je voeten verminderd. Dikke sokken creëren wel een isolatie laag maar beperken daardoor wel het gevoel dat je hebt met het ijs tijdens het schaatsen. Een dikke laag tussen je voet en je schoen zorgt er voor dat je minder gevoel hebt met je schoen en je ijzer, waardoor je minder goed voelt wat je aan het doen bent. Ook ontstaat er met dikke sokken vaak frictie waardoor er sneller pijnlijke plekken ontstaan op je voet. Wij raden dan ook altijd aan om, mocht je toch sokken willen dragen, in je schaatsen dunne naadloze sokken te dragen om zo contact met het ijs te houden.

Neopreen overschoenen over je schaatsen

Om warme voeten te houden hebben we toch een isolerende laag nodig. Omdat het niet handig is om dit in je schaatsschoen te doen, doen we dit buiten de schoen met een neopreen overschoen. Neopreen overschoenen zorgen er voor dat er een isolerende laag ontstaat tussen je schaatsen en de hoes. Dit zorgt er voor dat er geen koude lucht binnen komt en er geen warme lucht ontsnapt, hierdoor hou je dus langer warme voeten. De neopreen schoenen zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als wetsuits en duikpakken en hebben een winddichte laag om koude lucht buiten te houden.

Verschillen in neopreen overschoenen

Neopreen overschoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn er met verschillende lagen tegen zowel water als wind, er zijn genoeg variaties om de juiste overschoenen te vinden voor de omstandigheden waarin jij gaat schaatsen.

Nog wat andere tips

Zorg dat je schoenen goed passen, een goed passende schoen zorgt voor minder knelpunten en daardoor voor een betere doorbloeding. Ga je lange tochten schaatsen, overweeg dan om te schaatsen op tourschaatsen. Tourschaatsen hebben een warmere schoen die minder afknellen en daardoor dus je voeten langer warm houden.