Onderstellen

De ijzers die onder een noor zitten, zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheden. RVS of staal zijn de keuzes als het gaat om de ijzers onder schaatsen. De Rockwell (Hardness Rockwell C-schaal, afgekort Hrc) is de gangbare maat van de hardheid van het ijzer. Hoe hoger de Rockwell (dus hoe harder het ijzer), hoe langer het ijzer scherp blijft en hoe beter het te slijpen is. Voor schaatsen is een hardheid tussen de 60 en 64 Hrc gangbaar.

Als u veel op natuurijs schaatst, dan is een iets dikker en minder hard ijzer geschikter dan een dunner en harder ijzer. Op kunstijs komt een dunner en harder ijzer weer beter tot zijn recht: de schaats blijft scherper waardoor sturen soepeler gaat.

De klapschaats is een Nederlandse uitvinding. Bij klapschaatsen is het ijzer van de schaats maar op één plek bevestigd, namelijk bij de neus. Met een klapschaats is er langer contact met het ijs, dit maakt het mogelijk om aan het einde van de slag een krachtige enkelstrekking te maken.

De klapschaats heeft zich bij de betere schaatsers inmiddels ruimschoots bewezen in vergelijking met de schaats met vast ijzer. Nadeel van een klapschaats is wel dat het ijzer bij scheuren in het ijs, vast blijft zitten waardoor u letterlijk voorover ‘klapt’ als u plotseling stil blijft staan. Bij sommige modellen kunt u het klapijzer vastzetten met een 'locking pin'. Op die manier kunt u de schaats ook als een traditionele noor gebruiken.

Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.