Skeeleren & Skaten


Skeelers of skates kopen

Wil je inline skaten? Het is een geweldige manier om wat beweging te krijgen en wat plezier te hebben. Het is ook ideaal voor schaatsliefhebbers buiten het schaatsseizoen! Inline-skates is een term die verwijst naar alle skates waarbij de wielen zijn uitgelijnd in één rechte lijn. Het tegenovergestelde van een rolschaats waarbij twee sets van wielen naast elkaar staan.

Zowel skates als skeelers vallen daardoor technisch onder inline-skates, maar in de volksmond wordt de term inline-skates vooral gebruikt om te verwijzen naar skates.

Skates of skeelers kiezen

Skates zijn het traditionele type inline-skates, en bestaan al eeuwen. Zij hebben meestal vier wielen (een frame met drie wielen wordt ook geregeld gebruikt, lees hier over het verschil), in een enkele rij achter elkaar. De skates hebben een softboot schoen (een zachte schoen met een harde hoge schaal) en de rechter skate is vaak voorzien van een rem. Skeelers hebben een lage harde schoen met een carbon of kunststof kuip. Vaak is deze schoen thermoplastisch vervormbaar.

Skates zijn tegenwoordig dan ook bedoelt voor recreatief gebruik, zoals een toch door de weilanden of een rondje in de stad, terwijl skeelers gebruikt worden voor wedstrijden en schaatstrainingen.
 

Verschil skeelers en skates

Het verschil tussen een skeeler en een skate kan worden vergelijkt met het verschil tussen een ijshockeyschaats (meer een skate) en een Noor (meer een skeeler). De skeeler is bedoelt voor de lange afstand terwijl korte ritten prima met skates kunnen. Skeeleren wordt niet voor niets het 'schaatsen op wielen' genoemd.

Het formaat van de wielen is verschillend: skeelers hebben grotere wielen, waardoor ze hogere snelheden kunnen behalen. Het frame van de skeeler is ook gemaakt van hardere materialen, waardoor het lichter en stijver is. Dit resulteert in minder energieverlies tijdens het skaten.

De schoen van een skate is vaak hoger, dit zorgt voor stevigheid bij de enkels wat van pas kan komen bij het stunten waar skates ook voor gebruikt kunnen worden. Ook het verkorte frame draagt bij aan de wendbaarheid van de skates.

Skate- en Skeelerschoenen pasvorm

Een skate of skeeler moet strak zitten zonder te knellen en je moet ruimte hebben om je tenen te bewegen. Zo'n 0,5cm aan de voorkant is om deze reden aan te raden. Deze ruimte is van belang omdat bij warmte je voeten kunnen uitzetten. Teveel ruimte is niet goed omdat er dan ruimte is om te schuiven wat kan leiden tot blaren. Voor skeelers hebben we ook losse schoenen, deze vind je hier.

Skeeler- en skate-advies

Meer weten over skates en skeelers? Lees onze uitgebreide productinformatie online bij de betreffende producten, of kom bij ons langs in één van de winkels waar onze productexperts voor je klaar staan! Ook zijn we natuurlijk telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al jouw vragen

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken noodzakelijke cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen onze website volgen.