Onderstellen


Wilt u een schaats onderstel of ijzers kopen?

De ijzers die onder een noor zitten, zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheden. RVS of staal zijn de keuzes als het gaat om de ijzers onder schaatsen. De Rockwell (Hardness Rockwell C-schaal, afgekort HRC) is de gangbare maat voor de hardheid van het ijzer. Hoe hoger de Rockwell (dus hoe harder het ijzer), hoe langer het ijzer scherp blijft, meer glijvermogen en hoe beter het te slijpen is. Voor schaatsen is een hardheid tussen de 60 en 64 Hrc gangbaar.

Als u veel op natuurijs schaatst, dan is een iets dikker en minder hard ijzer geschikter dan een dunner en harder ijzer. Op kunstijs komt een dunner en harder ijzer weer beter tot zijn recht: de schaats blijft scherper waardoor u meer grip zal ervaren.

Klapschaats onderstel

De klapschaats is een Nederlandse uitvinding. Bij klapschaats onderstellen is het ijzer van de schaats maar op één plek bevestigd, namelijk bij de neus. Met een klapschaats onderstel is er langer contact met het ijs, dit maakt het mogelijk om aan het einde van de slag een krachtige enkelstrekking te maken en daarmee uw afzet te verlengen.

De klapschaats heeft zich bij de betere schaatsers inmiddels ruimschoots bewezen in vergelijking met de schaats met vast ijzer. Nadeel van een klapschaats onderstel is wel dat het ijzer bij scheuren in het ijs, vast blijft zitten waardoor u letterlijk voorover ‘klapt’ als u plotseling stil blijft staan. Bij sommige modellen kunt u het klapschaats onderstel vastzetten met een 'locking pin'. Op die manier kunt u de schaats ook als een traditionele noor gebruiken.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken noodzakelijke cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen onze website volgen.