Het RTC Zuid-West inline strijd mee om de Nederlandse titels

Het RTC Zuid-West is 5 jaar geleden opgezet door Jos en Marieke. Bestaande uit 24 rijders in de leeftijd tussen de 13 en 19 jaar. Ze strijden mee om de medailles op het NK. Wij zijn trotse hoofdsponsor van dit mooie jonge team en vertellen daar graag over in deze blog. Tevens wat handige adviezen en tips van de profs.

Betrokkenheid Oomssport en het RTC Zuid-West

Marieke was werkzaam bij Oomssport en vertelde vol passie over haar doelen en plannen voor de inline in Zuid-Holland. Bij Oomssport krijgen we veel sponsor aanvragen verteld Edwin. Aangezien de werknemers bij Oomssport ook uit de schaats en skeelersport komen geef ik door middel van sponsoring graag iets terug voor hun inzet. Daarnaast ondersteunen en promoten wij graag de inline sport. Dit is een serieuze groep binnen onze doelgroep. We begonnen met een paar rijders te ondersteunen. Echter naar mate het team steeds groter en succes voller is geworden zijn wij ook de gehele groep gaan ondersteunen. De groei die ze doormaken is fantastisch om te zien.

Het inline seizoen

Het inline seizoen sluit bijna direct aan op het schaatsseizoen. De eerste landelijke wedstrijden worden begin april verreden. Erg belangrijk, want hier zijn de punten te scoren die toegang geven om het NK te mogen rijden. De trainingen beginnen half maart. 3 gezamenlijke trainingen, waarvan 1 met alle RTC’s samen. Verder hebben de rijders persoonlijke schema’s, waarin fiets-, droog-, en krachtrainingen zijn verwerkt. De rijders komen zo aan 6 trainingen per week.

Doelen

Vorig jaar waren er 4 rijders uit het RTC geselecteerd voor het EK. Het doel is om dit te evenaren of zelfs te verbeteren. Het ultieme doel is dat er rijders ook voor het WK geselecteerd worden. Jos benadrukt dat titels behalen uiteraard fantastisch is, maar zolang iedereen zichzelf blijft verbeteren en bij een NK boven zichzelf uit kan stijgen, dat ook gevierd wordt. 

RTC start

Trainen is letten op de juiste techniek, maar vooral doen

Veel schaatsers skeeleren en andersom. Er zijn aardig wat overeenkomsten en de sporten gaan goed samen. Echter wil je bij de inline top meedoen moet je de sporten apart van elkaar zien.
De rijders bij het RTC wordt een echte skeelerslag aangeleerd. Dit kan voor sommige rijders een dubbel push zijn (zet de skeeler neer, zet af naar binnen en daarna naar buiten). Echter is dit niet voor iedereen haalbaar en effectief. Het belangrijkste is dat de rijders de skeelers goed onder zich houden. Hoe rechter de skeelers blijven hoe meer grip. De wielen moeten voortdurend in beweging zijn, het is een heel dynamische beweging.
We vroegen Jos om een tip om beter te gaan skeeleren, hij lacht en zegt snel, bij skeeleren is het vooral doen. Veel op de skeelers staan. Durven en voelen wat de skeeler doet. Zoek naar het krijgen van souplesse. Probeer een lang stuk te skeeleren, waarmee je ook je ontspanning kan vinden. Natuurlijk is het ook altijd goed om bij een vereniging aan te sluiten.

Het juiste skeeler materiaal is persoonlijk, geeft vertrouwen en zorgt voor de beste prestaties

Het materiaal dat de rijders gebruiken is verschillend. Het is onder andere leeftijd/ categorie afhankelijk. Pas vanaf junioren B mag er op 110mm wielen worden gereden en alleen met de marathon mag er op 125mm wielen gereden worden. De meeste rijden op 4x 110 mm of 3x110 en 1 x100, het voordeel van de laatste versie is dat het frame wat korter is daardoor ben je wendbaar en kan je makkelijker snelheid opbouwen.
Er zijn veel soorten wielen, bij het RTC gebruiken ze Atom Boom Magic, MPC blue/Black Magic of Matter G13 wielen. Dit zijn professionele wielen met een speciale kern. Hierdoor rollen ze beter en is de grip uitstekend. Deze wielen zijn vrijwel gelijk, toch heeft iedereen zijn eigen voorkeur.
Verder dragen ze een skeelerpak met hun eigen beennummer. Daaronder meestal een onder shirt van Craft. Deze zorgt ervoor dat hun lichaam droog en op temperatuur blijft. Aangezien skeeleren een zomersport is, is het Craft Intensity Cool shirt favoriet.
Qua bescherming is alleen een helm verplicht. Jos zegt stellig, bij ons is de regel: skeelers aan helm op!. We verbazen ons altijd over mensen die alle bescherming dragen behalve een helm. Terwijl een val op je hoofd hele grote en langdurige of zelfs blijvend gevolgen kan hebben.
Sommige rijders hebben soepele handschoentjes, knie en elleboogbeschermers aan. Harde polsbescherming is verboden tijdens wedstrijden.

Lekker blijven rollen door deze onderhoud tips van het RTC

Wissel en draai de wielen regelmatig. Zo blijven ze mooi rond. Sommige mensen nummeren de wielen. Echter let goed op dat je die wielen draait en verplaatst. Het voorwiel slijt namelijk meestal harder dan de andere wielen.
Heb je in de regen gereden dan moeten de lagers zo snel mogelijk schoon, droog en weer vet gemaakt worden. Anders kunnen ze de volgende dag weggegooid worden, omdat ze vast geroest zijn. Zijn de wielen en lagers hel vies geworden of zijn er belangrijke wedstrijden of momenten. Maak de skeelers en lagers dan ook even schoon. Zo laat je niets een goede prestatie in de weg staan.

bocht inlinegroep

Trots

Jos en Marieke hebben van hun passie voor skeeleren ook een drive gekregen om in hun eigen omgeving het niveau omhoog te brengen. Jos verteld vol trots, we begonnen met een open inschrijving om maar een groep te kunnen beginnen. Nu hebben we 24 rijders die allemaal top 10 hebben gereden op het NK in hun categorie. De achterstand die we hadden op de andere RTC’s zijn we al flink ingelopen. Helemaal met de komst van Yordi Martens, die van rijder, trainer is geworden. Met hem hebben we iemand erbij die de sprinters kan begeleiden en zo kunnen we als team steeds verder en breder doorbouwen.

Het NK 2019

Donderdag met Hemelvaart begon het NK. Eerst op de piste en daarna op de weg. In verschillende categorieën werd er om de prijzen gestreden. Sprintafstanden zoals de 300 & 500 meter, maar ook de altijd spectaculaire punten en afvalkoers. Drukke spannende dagen, waarbij sommige rijders wel op 7 afstanden in actie kwamen.
Winst KayoHet team heeft ontzettend goed gepresteerd. Kayo Vos was onverslaanbaar. Hij ging met 7 medailles, waarvan 6 Gouden naar huis. Ook Chloe pakte een Gouden medaille. In totaal had het RTC 7 gouden medailles, 7 zilveren medailles en 6 bronzen medailles. Iedereen heeft ontzettend hard gestreden en laten zien wat ze kunnen. Het was een meer dan geslaagd NK. 

Het NK marathon 2019 is 15 juni in Staphorst.

 

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking