Leren schaatsen, waar begin ik?

Heb je als kind nooit leren schaatsen, maar zou je het toch graag willen kunnen? Wij helpen je met een aantal handige tips op weg. Het kan soms lastig zijn om te zien waar je moet beginnen. Welk materiaal heb ik nodig? Ga ik zelf oefenen? Ga ik bij een vereniging? Wat het beste werkt is voor een ieder anders, maar er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen.

Leren schaatsen: Materiaal

Om te leren heb je natuurlijk schaatsen nodig. Om er achter te komen welke schaatsen bij jou passen, kun je het beste een paar keer schaatsen huren. Heb je totaal geen ervaring met schaatsen? Kies dan in het begin altijd een schaats met een hoge stevige schoen. Schaatsen op ongetrainde enkels is lastig en daarom is het niet handig om met een lage leren schoen te beginnen. De beste keuze is dan een combinoor, deze hebben een harde hoge schoen.

Voel je je zeker op de combi noor, dan kun je overstappen naar een tussenmodel zoals de viking unlimited. Dit is een schaats die niet je hele enkels omsluit maar alsnog een goede support geeft. Hiermee kun je je enkels verder trainen om uiteindelijk op een normale noor of zelfs hoge noor over te stappen. Hoge noor betekent in dit geval dat de schoen iets hoger op het ijzer staat dan bij een normale noor. Dit is zodat je sneller door de bocht kunt, zonder dat de schoen het ijs raakt.

Heb je dit allemaal onder de knie dan zou je kunnen overstappen naar klapschaatsen. Hiermee heb je een langere afzet en kun je hogere snelheden halen dan op een vaste schaats. Het is dan wel belangrijk dat je de schaatstechniek onder de knie hebt!

Veligheidsmateriaal voor schaatsen

Veiligheid is belangrijk op de ijsbaan, het kan er druk zijn en er schaatsen schaatsers op verschillende snelheden. Dit betekent dat het niet altijd je eigen schuld is als je valt en je het niet altijd ziet aankomen. Het is daarom handig om een helm en snij vaste bescherming te dragen. Daarbij zijn snij vaste handschoenen en snij vaste enkelbescherming het belangrijkst. Zeker als beginnende schaatsen komt het nog wel eens voor dat je jezelf per ongeluk tegen je enkel schopt. Dan is het goed om beschermd te zijn tegen het scherpe ijzer van je schaats.

Waar leer ik schaatsen?

De leukste manier om te leren schaatsen is in een groep. Dan ben je nooit de enige die aan het leren is. Ervaringen delen en elkaar helpen zorgt er voor dat jullie allemaal sneller leren. Kijk eens bij een schaatsvereniging of ijsbaan in de buurt. Er worden regelmatig schaatsclinics georganiseerd door verenigingen en ijsclubs. De meeste ijsbanen hebben ook schaatsverhuur, waar je een paar schaatsen kunt huren om mee te beginnen. Bij de Uithof in Den Haag verzorgen wij de schaatsverhuur en kun je van combinoor tot klapschaats huren.

Hieronder vind je nog een paar handige linkjes om schaatsen te leren in de buurt van Den Haag:

IJshallen:

De Uithof Den Haag

Schaatshal Leiden

 

Verenigingen:

https://www.dkijv.nl/

http://www.hvhw.nl/

https://www.schaatseninlinelansingerland.nl/

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking