Video - Oomssport op bezoek bij een ijshockeyspeciaalzaak in Canada

Oomssport in Canada, hét ijshockeyland!

In deze vlog is Edwin in hét ijshockeyland, Canada. In Vancouver neemt hij een kijkje in een van de grootste ijshockey speciaalzaken. Omdat ijshockey in Nederland een vrij kleine sport is zul je in Nederland nooit zo’n grote speciaalzaak vinden als in Canada. Het is daarom extra indrukwekkend om als Nederlandse ijshockeyfan een kijkje te nemen in zo’n gigantische winkel. Bekijk hieronder het videoverslag van Edwin’s bezoek aan deze gigantische speciaalzaak! Lees verder om nog wat interessante feitjes over ijshockey te ontdekken!

Een paar leuke feitjes over ijshockey

Begin negentiende eeuw is het populaire spel ontstaan. Waar het allemaal begon is vooralsnog onduidelijk. Verschillende provincies waaronder Nova Scotia, Ontario en Quebec zijn 'firm believers' dat op hun grond het spel tot stand is gekomen.

Montreal wordt het meest genoemd als de plek waar ijshockey begonnen is, hoewel Kingston, Ontario en Halifax, Nova Scotia ook aanspraak maken op die titel. Er is echter een Nederlands schilderij jagers in de sneeuw van Pieter Bruegel de Oudere uit de 16e eeuw, waarop schaatsers te zien zijn die een golfspel spelen.

Toen Engeland in 1763 Canada veroverde op Frankrijk, ontwikkelden soldaten in Engeland een sport door hun kennis van hockey te combineren met de fysieke aspecten van wat de Mi'kmaq stam van Nova Scotia dehuntshigwa'es noemden (lacrosse) om de lange koude winters van Canada door te komen.

IJshockey is sinds de Olympische Spelen in 1920 in Antwerpen een olympische sport.

IJshockey in Canada is net zo belangrijk als voetbal in Nederland. Tijdens een wedstrijd staat het Canadese leven tijdelijk op zijn kop. Liefhebbers verzamelen zich in oversized T-shirts aan de bar en kijken vol enthousiasme de wedstrijd. De Kokanee biertjes vloeien rijkelijk en de hotwings vliegen door de lucht.

De eerste officiële binnenwedstrijd was meer dan 130 jaar geleden. Leden van de Victoria Skating Rink speelden tegen elkaar in het Franse Montreal. Veel bezoekers waren bang voor ongelukken. De 'puck' die toen nog geen puck was, zou immers met gemak het publiek in kunnen vliegen. Op die avond, 3 maart 1875, werd daarom voor het eerst met een houten puck gespeeld.

Enkele seconden en soms zelfs minuten lang, kijken de scheidsrechters door hun vingers als twee spelers erop los slaan. Het hoort nou eenmaal bij het spel. Sommige ijshockeyliefhebbers zijn er zelfs van overtuigd dat dit de wedstrijd maakt. Maar mannen zouden mannen niet zijn, als ze zouden toekijken hoe hun teamgenoot een paar klappen op zijn kop krijgt zonder in te grijpen. Na enkele rake klappen zie je dan ook vaak hele teams met elkaar op de vuist gaan.

Nederlandse ijshockey spelers haalden niet zo lang geleden nog hun ijshockeyspullen uit Canada, omdat het daar goedkoper was dan in Nederland. Nu is het in Nederland vaak net zo duur of zelfs goedkoper omdat het voor leveranciers makkelijker is om de spullen in onze winkels te krijgen!

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking