Video - Salomon tourschaatsen voor op natuurijs

Een goede voorbereiding is het halve werk. Graag vertel ik u meer over klunschaatsen voor schaatsen op natuurijs. Bekijk dit filmpje als u gaat schaatsen op de Weissensee, in Finland, Zweden, of als u gelooft dat er deze winter wederom natuurijs komt.

De schoenen van klunschaatsen

In de afgelopen jaren zijn klunschaatsen erg populair geworden voor schaatsers die naar alternatieve Elfstedentochten in het buitenland gaan. Klunschaatsen kenmerken zich door een stevige, comfortabele schoen – afkomstig uit de skate-discipline van het langlaufen – en een ijzer waarvan de punt verder weg loopt. Dit betekent dat u gemakkelijk uit een scheur komt als u erin raakt. De schoenen staan meer op de achterkant van het ijzer, wat de afzet bevordert en het makkelijker maakt om over slecht ijs en scheuren te komen.

De ijzers van Freeskate

De Freeskate natuurijs schaatsen ontwikkeld in samenwerking met Salomon, zijn speciaal ontworpen voor comfortabel schaatsen op natuurijs. Er zijn vier modellen die per model steeds stijver, lichter worden en strakker om de voet zitten. Duurdere modellen hebben vaak een extra strap of buckle. In al deze schoenen krijgt u geen koude en pijnlijke voeten. De damesmodellen heten Salomon Vitane, klunschaatsschoenen met een damesleest.

De Salomon schoen is bevestigd aan het ijzer met twee puntbindingen. Er zijn verschillende modellen ijzers beschikbaar, zoals de Allround, Tour Mps, Marathon en de Classic. Voor extra terugslag van de ijzers is er een FRS-systeem te koop, het Full Return System.

Tegenwoordig heeft Viking ook speciale klunschaatsen, ontwikkeld in samenwerking met Fisher, met de zogenaamde Rottefella-binding. De bevestiging is aan de voorzijde en klapt middels een rubber blokje. Er zijn twee kwaliteiten ijzers beschikbaar: Viking 1 en Viking speciaal staal, waarbij Viking speciaal een harder ijzer is. Er zijn twee typen schoenen: één met een buckle en één model zonder buckle.

Tip: Tijdens een natuurijs tocht raken de binnenzijden van de schaatsijzers bot. De linker- en rechterschaatsbinding zijn identiek. U kunt de schaatsijzers halverwege de tocht gemakkelijk van kant verwisselen, waardoor u toch een klein scherp randje heeft om mee af te zetten.

Wilt u uw eigen schaatsen dragen op natuurijs? Gebruik dan een overhoes of overschoenen over uw schoenen. Deze zijn van neopreen en houden uw tenen en voeten een stuk warmer. Een extra tip voor als het erg koud is, zoals de professionals doen: bevestig met tape bubbeltjesplastic op de schoen en doe daarover de hoezen.

Voor uw nek en hoofd adviseer ik een Buf te dragen. Deze is zacht en kan ook over de oren getrokken worden.

Het dragen van een helm is tegenwoordig verplicht. Draag daaronder een mutsje of haarband. Ook deze hebben wij met winddicht materiaal. Voor de dames een tip: knip er een gat in waardoor de staart doorheen kan.

Meer weten of contact opnemen?

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies, kom dan langs in onze winkels in Den Haag of Leiden. Ons deskundige team staat klaar om u te helpen met al uw vragen.

Wilt u meer video's van Oomssport zien? Abonneer u dan op ons Youtube kanaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve aanbiedingen door u te abonneren op onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in onderaan deze pagina.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking