De geschiedenis van Oomssport: een reis door de tijd

Sinds de oprichting door de gebroeders Ton en Henk Ooms, net na de Tweede Wereldoorlog, heeft Oomssport een rijke en veelbewogen geschiedenis gekend. Dit verhaal neemt je mee door de decennia heen, vanaf de introductie van rolhockey in Nederland door de broers Ooms tot aan de moderne tijd, waar Oomssport zich heeft ontpopt als de beste schaatswinkel van de Benelux.

De vroege jaren

In 1947 legden Ton en Henk Ooms de basis voor wat Oomssport zou worden door een rolhockeybaan te helpen oprichten. Op 5 januari 1959 - dit jaar 65 jaar geleden - werd het bedrijf Oomssport feitelijk opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Marathon baan aan het einde van de Savornin Lohmanlaan werd niet alleen het toneel voor sportieve activiteiten maar ook voor culturele evenementen. In 1965 werd door de broers een clubhuis bij de Marathon geopend. Het paviljoen werd een ontmoetingsplek voor de jeugd waar legendarische bands zoals Q65 en de Golden Earrings optraden, wat bijdroeg aan de rijke muziekhistorie van Den Haag. Henk Ooms nam de fabricage, verkoop en verhuur van de rolschaatsen voor zijn rekening, terwijl Ton Ooms het clubhuis en de muziek organiseerde. In 1972 nam de inzet voor muziek een nieuwe wending toen Ton de beroemde Haagse discotheek de Marathon opende aan de Wijndealerweg, en de rolschaatsbaan naar het Zuiderpark verhuisde.

Henk Ooms

Henk Ooms. Foto: Wikipedia

Rolhockeybaan De Marathon

Rolschaatsbaan Marathon, prentbriefkaart 1957, maker: Jospé. Bron: Haags Gemeentearchief

Paviljoen De Marathon

Paviljoen De Marathon (gebouwd in 1965). Bron onbekend.

Uitbreiding en diversificatie

De ondernemingsgeest van Henk leidde tot de opening van een Oomssport winkel in de Newtonstraat. Henk's zoon, actief in rolschaatshockey en later ijshockey, versterkte de band met de schaatssport verder. De passie voor rolschaatsen en ijshockey in de familie Ooms droeg bij aan de uitbreiding van hun activiteiten, met een nieuwe winkel op de schaatsbaan Houtrust als resultaat.

De zoon van Henk in team Hijs

Hijs Hokij 1965 met Wil Ooms (zoon van Henk) voorste rij tweede van links

De groei van Oomssport

Met de bouw van De Uithof in 1973 nodigde de gemeente Den Haag Henk Ooms uit om daar een winkel te openen. Deze winkel was gevestigd onder de tribune, waar nu de EHBO gevestigd is. Daar was ook de ingang voor De Uithof.

Toen Henk Ooms in 1980 met pensioen ging, werden Aad en Agnes Steijn de nieuwe eigenaars. Aad was een zakelijke relatie van Henk en was wel toe aan een nieuwe uitdaging. De eerste jaren onder Aad en Agnes werden gekenmerkt door uitdagingen, vooral doordat De Uithof nog niet overdekt was. Op regenachtige dagen was het daardoor soms erg rustig. Desondanks groeide Oomssport gestaag, door het doorzettingsvermogen van het echtpaar en de overkapping van de 400-meter baan in 1989, wat De Uithof ook aantrekkelijk maakte op regenachtige dagen.

Nieuwbouw Oomssportwinkel De Uithof

Bouw winkel Oomssport De Uithof

Oomssport winkel De Uithof

Oomssport winkel in de oude schaatshal Leiden

Ingang Oomssport De Uithof

Ingang Oomssport De Uithof

Aad Steijn

Aad Steijn

Agnes en schoondochter Nicole Steijn

Agnes Steijn links

Winkel Oomssport

Winkel Oomssport

Oomssport balie

Servicebalie Oomssport

Oomssport Marathon team

Oomssport Marathon team 1996

Nieuwe generaties, nieuwe kansen

In 1997 nam Edwin Steijn, de zoon van Aad en Agnes, het roer over. Hij zette de expansie voort door de winkel met 40 m² uit te breiden. De opening van een skibaan in 2002 bood nieuwe kansen voor groei en Oomssport verhuisde naar een groter pand, altijd meebewegend met de ontwikkelingen van De Uithof.

René en Edwin Steijn

Edwin Steijn (rechts) met zijn broer René

Tegenslagen en triomfen

Oomssport heeft successen maar ook flinke uitdagingen gekend, waaronder een brand, het instorten van het dak, de onzekerheid en financiële strubbelingen van De Uithof. Op 24 februari 2010 sprong een ammoniakleiding op De Uithof. Deze leiding maakt deel uit van de koelinstallatie van de 400-meter ijsbaan. Na de breuk werd het schaatsseizoen dat jaar direct afgesloten. Dit was uiteraard een flinke tegenslag voor Oomssport.

Verhuur op tijdelijke ijsbanen

Verhuur op tijdelijke ijsbanen

Opening winkel in Leiden

Verhuur tijdens de beperkingen in 2020

Verhuur tijdens Coronabeperkingen

Sponsor Fortune Coffee team

Sponsor Fortune Coffee team

Artikel in AD

Edwin Steijn in de media

Oomssport blijft ondernemen en innoveren

De opening van vestigingen in Zoetermeer, Rotterdam, Leiden, en een webshop hielpen het bedrijf groeien. Oomssport verhuurde schaatsen bij (tijdelijke) ijsbanen op het Spuiplein in Den Haag, de Coolste Baan in het Olympisch stadion, de Winter Efteling en Schaatsbaan Rotterdam. Bekende televisieprogramma’s als ‘Dancing on Ice’ en ‘Kluners uit Kenia’ vroegen Oomssport voor advies en de levering van schaatsen. De passie en inzet van het team, met speciale vermelding voor Sander, Martijn, en Pieter, hebben Oomssport gemaakt tot de toonaangevende sportretailer die het nu is.

Oomssport vandaag

In 2023 opende Oomssport een nieuwe, prachtige winkel in Leiden binnen IJshal De Vliet en lanceerde een volledig nieuwe webshop. Door de introductie van technologische innovaties zoals specialistische slijpmachines, een 3D voetscanner en de uitbreiding van het assortiment met zwemsportartikelen, blijft Oomssport vooroplopen. Als premium partner van top schaatsmerken en sponsor van diverse teams en wedstrijden, staat Oomssport centraal in de schaatswereld, en wordt algemeen erkend als een belangrijke specialist. De online kennisbank van Oomssport met video’s en blogs wordt dan ook veelvuldig geraadpleegd door schaats- en skeelerliefhebbers.

Winkel in IJshal de Vliet

Winkel Oomssport in Leiden

Winkel De Uithof

Winkel Oomssport in De Uithof

3D Voetscanner

3D voetscanner in Den Haag

Zwemsportartikelen

Uitbreiding assortiment in Leiden en online met zwemsportartikelen

65 jarig jubileum in 2024 

De geschiedenis van Oomssport is een verhaal van doorzettingsvermogen, innovatie, en een ongeëvenaarde passie voor schaatsen. Van de rolschaatsbaan van de vroege jaren tot de moderne schaatswinkel van vandaag, Oomssport heeft een onuitwisbare impact gehad op generaties schaatsliefhebbers. Het 65-jarig jubileum in 2024 is een mijlpaal die niet alleen het verleden viert, maar ook uitkijkt naar de toekomst van schaatsen in de Benelux en daarbuiten.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking