Skeelers schoonmaken

Schoonmaken van skeelers hoeft niet moeilijk te zijn. Het is belangrijk om je skeelers goed schoon te houden, vooral omdat lagers gevoelig zijn en makkelijk vies worden. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je je skeelers weer schoon krijgt. Daarbij hebben we nog een handige video waarin we de stappen in het kort uitleggen.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van skeelers?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om je skeelers schoon te maken.

Inbussleutel met lagertrekker: Voor het losdraaien van wielen en uitnemen van lagers.

Lagercleaner: Hiervoor raden we lagercleaner aan, maar wasbenzine of petroleum werkt ook.

Lager olie: Voor het smeren van de lagers zodra ze schoon zijn.

Je skeelers demonteren voor het schoonmaken

Voor het schoonmaken van je skeelers moet je eerst een aantal stappen zetten. Om overal goed bij te kunnen haal je eerst de wielen uit je frame. Hiervoor zijn handige inbussleutels te krijgen, waarmee je ook je lagers uit de wielen kunt halen.

De volgende stap is namelijk het verwijderen van de lagers uit je wielen. Aan de zijkant van het handvat van de inbussleutel zit een lagertrekker. De lagertrekker steek je in de lager en met een zijwaartse beweging wip je de lager uit je wiel. Tussen de lagers zit een spacer, deze zorgt er voor dat de lagers op hun plek blijven. De tweede lager kun je met je vingers uit het wiel drukken.

Let op! Lagers verwijderen kan soms wat moeite kosten. Zet niet teveel druk op 1 kant van de lager, hierdoor kan de lager vervormen. Gaat je lager er moeilijk uit? Wissel dan vaak van kant waar je druk zet, zo komt de lager langzaam omhoog.

Skeelerframe schoon maken

Het skeelerframe kun je gewoon aan de skeeler vast laten zitten. Spoel het frame af met water en droog het daarna goed af met een droge doek. Zo verwijder je al het stof van het frame en zorg je er voor dat het stof niet in je lagers terecht komt.

De wielen van je skeeler schoonmaken

Het schoonmaken van de wielen werkt hetzelfde als het schoonmaken van je frame. Spoel de wielen af met water en neem ze daarna goed af met een droge doek. Zo voorkom je weer dat er stof van de wielen in de lagers terecht komt. Maak je wielen niet schoon met zeep. Zeep heeft een uitdrogende werking en zo versnel je het verouderen van je skeelerwielen.

Hoe maak je lagers van je skeeler schoon?

Het schoonmaken van de lagers van skeelers is de belangrijkste stap. Lagers zijn gevoelig voor slijtage en zorgen er voor dat je skeeler makkelijk blijft rollen. Met stof in de lagers slijten je lagers sneller en gaan ze dus minder lang meer. De spacers kun je net als de wielen en het frame afspoelen en met een droge doek of keukenpapier afdrogen. Gewoon laten drogen werkt natuurlijk ook, maar met een doek verwijder je achtergebleven stof en vet.

Er zijn drie soorten lagers:

Dichte lagers: Hierbij zijn de kogeltjes afgesloten en zijn dus moeilijk schoon te maken.

Lagers en een stofkapje: Deze lagers hebben aan de buitenkant een stofkapje

Open lagers: Lager waarbij de kogeltjes geen bescherming hebben.

Dichte lagers zijn lastig om schoon te maken, het beschermkapje is lastig te verwijderen. Dichte lagers hoeven eigenlijk niet schoongemaakt te worden. Het is wel aan te raden om ze zo nu en dan af te nemen met een droge doek. Zo voorkom je dat er toch stof tussen de schildjes door kruipt.

Lagers met een stofkapje zijn aan een kant open. Je kunt het kapje eventueel verwijderen met een veiligheidsspeld. Het kapje is gevoelig en vervormd makkelijk, lukt het niet om het te verwijderen dan kun je ze ook schoonmaken met kapje. De lagercleaner spoelt stof er dan aan de open kant uit.

Speciale lagercleaner is het makkelijkst voor het schoonmaken van je lagers. Je stopt de lagers met of zonder kapje in de lagercleaner en schud voorzichtig. De lagercleaner zal een beetje verkleuren door het vuil dat er af komt. Zijn je lagers erg vies? Herhaal dit dan totdat de lagercleaner vrijwel helder blijft na het schudden. Je kunt de lagers ook nog een paar uur laten weken, schud daarna nog een keer en haal de lagers uit de cleaner.

Na het schoonmaken is het belangrijk dat je de lagers eerst laat drogen. Leg ze op een droge doek of keukenpapier en wacht tot ze droog zijn. Vet ze hierna goed in met lager olie, je kunt hiervoor ook naaimachine olie gebruiken. Gebruik nooit WD40 voor het invetten van je lagers, dit vet is te dun en zal je lagers niet goed beschermen. Na het invetten kun je de lagers terug in je wielen drukken met de spacer er tussen.

Om slijtage van je wielen evenredig te laten verlopen kun je je wielen door wisselen in positie. Dit zie je terug on ons filmpje:

 

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking