Video - Hoe koop ik de juiste wielen voor mijn skeelers of inline skates?

Skeeler en inline wielen

De zomer komt er weer aan en daarmee ook het skeeler seizoen. Het is belangrijk om met het juiste materiaal aan je seizoen te beginnen. Daarom nemen we met jullie een kijkje in de wereld van de skeelerwielen en lagers. Er zijn verschillende soorten en maten wielen voor zowel skeeleren als inline skaten. Het is belangrijk dat je de juiste wielen kiest bij jouw manier van skeeleren. Hieronder hebben we de mogelijkheden uiteen gezet, bekijk ook onze video over dit onderwerp hieronder.

De maat van je skeeler wielen

Allereerst is de maat van het wiel belangrijk, zowel voor het gebruik als de hoeveelheid energie die je nodig hebt om te blijven rollen. Ga je bijvoorbeeld lange afstanden skeeleren dan is het prettiger om grotere wielen te nemen, omdat je hierop langer door blijft rollen.Grote wielen hoeven immers minder snel te draaien om dezelfde snelheid vast te houden. Daarnaast heb je met grotere wielen minder last van tegels en eventuele steentjes en andere obstakels, omdat ze er makkelijker overheen rollen. Het nadeel van grotere wielen is dat je er moeilijker mee op snelheid komt en je er minder snel mee stil staat. Ook ben je met kleinere wielen wendbaarder. Dus wanneer je veel in een stad skate met veel stoplichten of bochtjes is het handiger om met kleinere wielen te skaten.

Hardheid van skeeler en inline skate wielen

Naast de maat van de wielen krijg je ook nog te maken met de hardheid van de wielen, in grote lijnen moet je er op letten dat je met zachtere wielen meer grip hebt en met hardere wielen makkelijker blijft rollen. Ook bestaan er speciale regenwielen die voor meer grip zorgen tijdens regen, wanneer het droog is rijden deze wielen echter wel een stuk stroever dan niet-regenwielen. Dit werkt in de basis hetzelfde als bij je auto, zijn je banden iets te zacht dan geven ze meer weerstand op de weg omdat ze de weg met een groter oppervlak raken. Dit zorgt er dan ook voor dat je meer brandstof verbrand, op deze manier kosten zachte wielen jou ook meer energie tijdens het skeeleren. Het voordeel van zachtere wielen is dat je hiermee ook meer grip hebt, ga je bijvoorbeeld op een baan skeeleren of ga je tricks doen in een skatepark dan is het handiger om meer grip te hebben. Bij skeeleren op de baan hangt het nog wel van de ondergrond af welke wielen beter voor je zijn, skeeler je veel op banen met een vesmaco coating dan zijn harde wielen beter. Skeeler je vaak op banen van beton of asfalt, dan kun je beter op iets zachtere wielen skeeleren. Ga je lange afstanden skeeleren dan is het handiger om iets hardere wielen te kiezen omdat deze makkelijker blijven rollen. Hieronder een voorbeeld met bandenspanning van autobanden.

1: Hoge hardheid, hoge rolcapaciteit met lagere grip, geschikt voor lange tochten.

2: Gemiddelde hardheid, gemiddelde grip en gemiddelde rolcapaciteit, geschikt voor de baan.

3: Zachte wielen, veel grip en lagere rolcapaciteit, geschikt voor tricks en skateparken.

De lagers in je wielen

Naast de wielen is er ook nog veel keus in de lagers die je kiest. Er is ook in lagers veel keuze, zo zijn er verschillen in precisie, materiaal waarvan de lagers zijn gemaakt en de smering van de lagers. De precisie van lagers word vaak in ABEC gemeten, hoe hoger de ABEC waarde des te nauwkeuriger zijn de lagers geproduceerd. ABEC is voornamelijk een industriële maatstaaf voor hoe rond de balletjes zijn, hogere ABEC betekent dus een gladdere lager. Echter zal met het gebruik van de lagers de ronding altijd afnemen. Het is dus belangrijker om te kijken naar de hardheid van de lagers en de gebruikte smering. De hardheid van de lagers verschilt tussen stalen lagers en keramische lagers, keramische lagers zijn harder en roesten minder snel. Dit zorgt dus dat ze langer rond blijven en langer lekker blijven rollen ten opzichte van stalen lagers. Ook roesten keramische lagers minder snel.

Smering

Daarnaast is er verschil in smering van de lagers, er zijn lagers met een olie smering of een vet smering. Een vet smering is beter in het tegenhouden van vuil en beschermt de lagers dus beter, daarom is een vet smering beter voor gebruik op de weg. Het voordeel van een olie smering is dat olie minder weestand geeft dan vet en je lagers dus sneller op gang komen, een vetlager gaat makkelijker rollen naarmate hij warmer wordt tijdens gebruik. Voor baanskeeleren is het dus handiger om een oliesmering te gebruiken, zodat je makkelijk op gang komt. Skate je veel buiten dan is het handiger om voor een vetsmering te kiezen, dit zorgt er voor dat je lagers langer goed en schoon blijven. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een shield over de lagers te hebben, dit is een metalen kapje dat de lagers beschermt tegen zand en ander vuil.

Wielen keuzetabel

Algemene keuzetabel voor wielen (Dit is een richtlijn, neem voor gepast advies contact met ons op):

Skeeler wielen keuze Stad Buiten lange afstand Baan
72 mm Ja (2,3)* Nee Nee
76 mm Ja (2,3)* Nee Nee
84 mm Ja (2,3)* Nee Nee
90 mm Ja (2,3)* Kan (Hoge hardheid) (1) Kan (Middel/hoge hardheid)** (2)
100 mm Nee Ja (Hoge hardheid)    (1) Ja (Middel/hoge hardheid)**    (2)
110 mm Nee Ja (Hoge hardheid)    (1) Ja (Middel/hoge hardheid)**    (2)
125 mm Nee Ja (Hoge hardheid)    (1) Ja (Middel/hoge hardheid)**    (2)

* Zacht wanneer je tricks wilt doen, harder wanneer je wilt toeren. Kleine wielen vaak standaard zacht.

** Op beton/asfalt is iets zachter beter, skeeler je op een vesmaco coating dan zijn hardere wielen beter

*** Cijfertjes in de tabel verwijzen naar het voorgaande bandenspanning plaatje

Bekijk hieronder ook onze video waarin we nog eens uitgebreid uitleggen welke wielen het beste zijn voor elke situatie!

 

Wat is het verschil tussen skeeleren en skaten?

Skeelers worden voornamelijk gebruikt om grote afstanden met een hogere snelheid af te leggen. Skates worden gebruikt om stunts en trucjes uit te voeren.

Enkele verschillen tussen skates en skeelers op een rij:

  • Skeelers beschikken over grotere wielen dan skates
  • Skates beschikken over een remblok aan de achterzijde
  • Het frame van skates zijn in de regel korter als die van skeelers
  • Skates hebben een hoge schoen voor versteviging van de enkels
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking