Team fortune coffee - Wedstrijdvoorbereiding van Madelief

Er zijn weinig dingen zeker in het leven, maar als marathonschaatser weet je; zaterdag is wedstrijddag. En naast de fysieke voorbereidingen is het materiaal natuurlijk super belangrijk. Want als je met een heel damespeloton rondenlang gaat strijden om wie het eerste over de streep komt, stap je elke zaterdag de auto in met een volle schaatstas!  Wat heeft een marathonschaatser dan allemaal nodig hoor ik je denken?

Het begint natuurlijk allemaal met de schaatsen! Een goede thermoplastische schoen die mooi om je voeten gevormd is om al die rondjes lang steun te bieden. Gelukkig hebben schaatsfabrikanten als Viking en Groothuis niet stilgezeten, want de schaatsschoen van tegenwoordig is een stuk stijver dan de oude ‘slappe’ noren en dat betekent dat wij nog harder over het ijs kunnen vliegen. Zelf heb ik een Viking Icon onderstel onder mijn schaatsen laten schroeven, omdat mij dit veel controle geeft op het ijs. Maar voor zowel schoen als ijzer geldt dat wat voor jou het beste is afhangt van zowel persoonlijke voorkeur als je stijl van schaatsen, dus het is goed om je daar door de kenners over te laten adviseren!

Maar zo’n goede schaats moet natuurlijk wel scherp zijn. Op zaterdagochtend zet ik mijn schaatsen in een slijptafel en blijf ik net zo lang slijpen tot ze vlijmscherp zijn en ik mijn eigen spiegelbeeld zowat kan zien in het glijvlak.  Eerst de grove kant, dan de fijne kant en polijsten met een diamantsteen. Een heel precieze en tijdrovende klus, maar dan heb je ook wat! De (scherpe) schaatsen gaan de tas in en het eerste vinkje op de checklist kan worden gezet.  Nou ben ik natuurlijk niet de enige in het peloton die aan de start verschijnt met scherpe schaatsen, er moeten nog een aantal essentiële dingen de tas in; veilige kleding: Snijvaste enkelsokjes, scheenbeschermers, snijvaste handschoenen, een snijvast marathonpak en een goede schaatshelm. Wij rijden als team Fortune Coffee met de helmen van Cado Motus, waar je zelfs een vizier op kan bevestigen. Check, check, check, de tas begint al vol te raken.

En gelukkig maar dat ik het lijstje afloop, want je zou de transponders al gauw vergeten! Bij onze wedstrijden natuurlijk essentieel om de uitslag te bepalen, maar ook in de trainingen is het super handig om inzicht te krijgen in je rondetijden en het aantal rondjes dat je rijdt. Snel de tas in! Verder staan er nog een hoop kleinere dingen op de lijst, zoals bijvoorbeeld een bidon, hartslagmeter, wat te eten, schaatsbeschermers en ga zo maar door. Hoewel fijn om mee te hebben, zijn deze spullen minder belangrijk als het materiaal dat ik eerder al in de tas heb gestopt.

Zo, de tas is vol en ik ben er klaar voor om te knallen! De auto in en op naar de wedstrijd. Of zou ik toch nog wat vergeten zijn…?

Madelief de Jong

Beloften schaatsster van team Fortune Coffee

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking