Hoe haal ik hoge snelheden op mijn skeelers?

Skeeleren is eigenlijk een heel diverse sport. Een heerlijk ontspannen tocht in de natuur, lange tochten, rondjes door het park of een pittige training. We willen allemaal ook wel eens zo hard mogelijk gaan. Harder skeeleren kan je bereiken door een betere techniek, ander materiaal en de juiste kleding te dragen. In deze blog vertellen we alles waarmee ook jij hoge snelheden kan gaan behalen.

Welk type skeelers gaan het snelst?

Alleen het materiaal kan al veel verschil maken in de snelheid die je er mee kunt halen. Als je een zo hoog mogelijke snelheid wil bereiken met skeeleren, dan is een skeeler met een lage harde stijve schoen het beste. Je haalt met deze skeelers om meerdere redenen een hogere snelheid. De voornaamste reden is dat je verder door je knieën kunt. Hierover zullen we bij de skeelerhouding meer uitleggen. Daarnaast is het voordeel van deze skeelerschoenen dat je er een frame en wielen naar keuze onder kunt zetten. Precies wat het best bij jou niveau, kracht, leeftijd en lichaam past. Ook zijn deze skeelerschoenen lichter en dat komt ten goede van de snelheid.

Welke wielen, frames en kleding moet ik hebben om sneller te kunnen skeeleren? 

Voor hoge snelheden kun je het beste een stijf, lichtgewicht frame gebruiken. Minder gewicht betekend minder kracht nodig om dat gewicht te dragen. De stijfheid zorgt voor een optimale kracht verdeling. Met de juiste techniek en het gebruik van je lichaamsgewicht kan je gaan hangen, lange slagen maken en benut je optimaal je kracht en lichaam.

Ook de wielen hebben veel invloed op de te behalen snelheid. Hoe groter de wielen des te makkelijker wordt het om hoge snelheden te halen. Grotere wielen hoeven immers minder snel te draaien om hogere snelheden te halen. Dit betekent ook dat je met grotere wielen gemakkelijker je snelheid vasthoud. Het is wel zo dat je met kleinere wielen sneller op een hoge snelheid zit. Echter is de topsnelheid altijd minder snel dan bij grote wielen. Ook de hardheid van wielen heeft invloed op de snelheid. Alleen dien je ook met de ondergrond rekening te houden. Hoe harder de wielen hoe harder ze rollen. Hoe zachter hoe meer grip. Door te ervaren weet je pas echt wat het best bij jou past. De meeste skeeleraars kiezen voor de X-Firm.

De lagers zorgen er ook voor dat de wielen goed blijven doorrollen. Hou ze schoon en ingevet. Hoe beter de kwaliteit van de lager hoe beter deze rolt en blijft rollen.

Om echt optimaal hard te skeeleren is het handig om gestroomlijnde kleding te gebruiken zoals een strak elastisch skeelerpakje. Een tight met een strak shirt is ook goed. Dit zorgt er voor dat je zo weinig mogelijk weerstand hebt van de wind en de beweeglijkheid optimaal is.

Welke techniek (houding) kan ik het beste aannemen om sneller te gaan?

De juist techniek is belangrijk om hoge snelheden te halen. We zullen deze in het kort proberen te beschrijven. Het begint bij de juiste houding. Eigenlijk zijn er 3 hoeken. De kniehoek, heuphoek en enkelhoek. De krachtverdeling op je skeelers is midden/ achterop. Je heupen kantel je naar voren waardoor je een bolle kattenrug krijgt. Probeer goed zijwaarts af te zetten en haal je been met een mooie boog van achter bij.

Een lange afzet verhoogd je snelheid. Om je afzet zo lang mogelijk te maken moet je diep zitten, hoe dieper je door je knieën gaat des te langer wordt je afzet. Een kniehoek van ongeveer 90 graden is het best. Een langere afzet zorgt er voor dat je meer kracht over kunt brengen op het asfalt. Daarnaast zorgt deze houding ervoor dat je gestroomlijnder wordt, je moet immers met je romp omlaag om met gebogen knieën te skeeleren.

Met deze tips haal ook jij zo’n hoog mogelijke snelheid op je skeelers. Kijk eens in ons skeeleraanbod of jij de optimale skeeler voor jou ziet.

 

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking