Video - Het modelslijpen van ijshockeyschaatsen

Het modelslijpen van uw ijshockeyschaatsen

Het is belangrijk om regelmatig uw schaatsen te slijpen, want zonder scherpe schaatsen heeft u minder grip en zult u dus ook minder wendbaar zijn. Maar scherpe schaatsen zijn niet het enige wat belangrijk is om goed te presteren op het ijs. Het is ook belangrijk om uw ijzers in het profiel te slijpen dat het beste bij u past. Deze soort van slijpen noemen we modelslijpen.

De radius van uw ijshockeyschaatsen

Allereerst is het belangrijk om de radius van uw ijshockeyschaatsen te bepalen. Dit betekent hoe rond het ijzer van uw ijshockeyschaatsen geslepen is. Het is belangrijk om dit zo nu en dan te controleren omdat deze ronding er met normaal slijpen langzaam uit geslepen kan worden. Hoe ronder de radius van uw blade is geslepen, des te wendbaarder u wordt. Een ronder ijzer betekent ook dat u iets minder druk heeft bij het afzetten en dus iets inlevert op snelheid en acceleratie. Slijpt u de blades iets minder rond, dan levert u iets in op wendbaarheid maar bent u efficiënter op het rechte stuk. U kunt harder afzetten en zult dus sneller accelereren.

Het profiel van uw ijshockey blade

Het modelslijpen van uw ijshockey ijzer zorgt ervoor dat het raakvlak van uw ijzer met het ijs meer naar de voorkant of naar de achterkant van uw ijzer komt te zitten. Voor een verdedigende speler is het vaak aan te raden om het raakvlak meer naar achteren te plaatsen omdat dit zorgt voor meer stabiliteit. Ook wordt het hiermee makkelijker om achteruit schaatsend te verdedigen. Voor een aanvallende speler is het over het algemeen handiger om het raakvlak meer naar voren te plaatsen omdat u aanvallend meer met de voorkant van uw schaats afzet. Ook kunt u kiezen om uw raakvlak iets meer naar het midden te plaatsen voor een betere verdeling van aanvallend en verdedigend spelen. Kijk hieronder een plaatje met raakvlak plaatsingen ter verduidelijking.

Profiel Hockeyschaats

Computer gestuurde modelslijpmachine

Bij Oomssport maken we gebruik van een computer gestuurde modelslijpmachine. Deze meet eerst af hoe uw blade er voor het slijpen uit ziet en rekent daarna uit hoeveel hij op elk stuk van uw ijzer moet afslijpen voor het juiste model. Dit zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijk ijzer verliest bij het modelslijpen. Na het modelslijpen slijpen we de schaatsen nog omdat het modelslijpen de curve er niet goed inslijpt. Kijk hieronder nog de vlog waarin nog eens uitgelegd wordt hoe het modelslijpen van ijshockey schaatsen in zijn werk gaat!

Meer weten of contact opnemen?

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies, kom dan langs in onze winkels in Den Haag of Leiden. Ons deskundige team staat klaar om u te helpen met al uw vragen.

Wilt u meer video's van Oomssport zien? Abonneer u dan op ons Youtube kanaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve aanbiedingen door u te abonneren op onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in onderaan deze pagina.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking