Wat heb je nodig voor schaatsen slijpen?

Schaatsen slijpen, een onderwerp waarover we met z’n allen eindeloos kunnen discussiëren. Wij leggen jullie graag uit hoe wij schaatsen slijpen zien, en hoe we uw schaatsen slijpen. We gaan het met jullie hebben over technieken en trucjes om het slijpen makkelijker te laten verlopen. Ook laten we jullie zien hoe je zelf je schaatsen kunt slijpen in een gloednieuwe instructie video.

Voor het slijpen van je schaatsen heb je als basis nodig:

-        Een vlakke slijpsteen, met 2 grofheden

-        Een recht afbraamsteentje

-        Een slijptafel

-        Een handdoek

Optioneel kun je nog gebruiken:

-        Een diamant polijststeen

-        Zeepsop of polijstolie

Met een polijststeen maak je het glij-oppervlak van je schaats nog gladder, hierdoor zul je gemakkelijker blijven glijden en dus meer energie besparen. Ook kun je hiervoor eventueel een oliesteen of een polijstdriehoek met polijststickers gebruiken, een diamantsteen geeft echter het mooiste resultaat.

Hoe gebruik ik mijn slijptafel het beste?

Zorg allereerst dat je slijptafel stabiel staat met alle vier de pootjes stevig op de grond of tafel. Dit zorgt er voor dat de tafel niet buigt of schommelt tijdens het slijpen. Hierna stop je de schaatsen met de neus naar voren in het blok, zorgt dat de achterkanten beide ter hoogte van de rand van het blok zitten. Als de ene schaats verder vooruit zit en de ander verder achteruit slijp je ook de ronding uit de schaats. Zorg ook dat de ijzers tegen de stelblokjes op het blok rusten, als de schaatsen er niet even hoog in zitten slijp je je schaatsen scheef.

Welke grofte van mijn slijpsteen moet ik gebruiken?

Afhangende van hoe bot de schaatsen zijn beginnen we met slijpen met de grove kant van de steen. Heb je lang niet geslepen en voel of zie je diepe putjes, bramen of groeven in je ijzer, dan kun je het beste beginnen met de grove kant van de steen. Houd je de ijzers alleen tussendoor bij dan is het niet nodig om met de grove kant van de slijpsteen te slijpen.

Hoe begin ik met het slijpen van mn schaatsen?

Beweeg de goede kant van de steen over de ijzers heen en weer, zorg dat je de hele lengte van het ijzer met de steen raakt. Zorg er ook voor de je niet te hard duwt op de steen, hiermee slijp je makkelijker de ronding uit je schaatsen. Het is voldoende om je handen op de steen te laten rusten en het gewicht van de steen het werk te laten doen. Probeer de steen ook een klein beetje overzij heen en weer te laten glijden. Dit zorgt er voor dat er geen groeven in de steen ontstaan, die er voor zorgen dat hij niet meer goed slijpt. Zijn je schaatsen erg bot dan kun je beginnen met je steen diagonaal over de ijzers te halen, hiermee verwijder je een groter laagje van je ijzer. Zorg ook dat de steen niet over de punten glijdt, dit zorgt voor groeven in de slijpsteen. Probeer rustig te wennen aan de lengte van het ijzer en daar je snelheid van slijpen op aan te passen, zo schiet je steen minder snel over de punt. Kijk voor het onderhoud van je steen ons filmpje en blog hierover:

https://www.oomssport.nl/nl/blog/post/video-het-onderhoud-van-je-slijpsteen-voor-handslijpen/

Hoe controleer ik de ijzers en hoe kan ik het beste afbramen?

Om de checken of je het hele ijzer gehad hebt kun je kijken of het oppervlakte van het ijzer er overal hetzelfde uit ziet. Daarnaast kun je je nagel van het blok over het ijzer omhoog laten glijden, voel je dan een haakje aan de snijkant op het ijzer dan zit er een braam op en heb je dat stukje goed geslepen. Doe dit over de hele lengte van het ijzer. Deze bramen zijn overtollig ijzer die tijdens het slijpen over het randje zijn geduwd. Deze verwijder je door ze heen en weer te knakken als het ware. Dit betekent dat we nu met het bramensteentje een paar keer langs de zijkant van de ijzers gaan. De herhaling van slijpen en afbramen zorgt er voor dat de braam uiteindelijk afbreekt en je hem dus verwijdert. Leg je braamsteentje nooit schuin tegen het ijzer, dit zorgt er voor dat je snijkant verdwijnt en je je schaatsen dus weer bot maakt. Herhaal liever de handelingen totdat je geen bramen meer voelt.

Hoe vaak moet ik mijn handelingen herhalen?

Deze handelingen herhaal je voor elke grofte slijpsteen die je gebruikt, dus ook na de polijststeen. Dit zorgt er voor dat je alsnog de laatste restjes braam van je ijzer verwijdert. Het kan zijn dat je met zachte ijzers je handelingen vaker moet herhalen omdat bramen bij zachte ijzers minder snel afbreken. Dit zijn dus ijzers die niet gemaakt zijn van PM staal. Bekijk hieronder ook onze instructie video over schaatsen slijpen, hierin krijg je nog een visuele ondersteuning terwijl we het slijpen in detail aan je uitleggen.

Je kunt ook in onze winkel een korte slijpinstructie krijg op een a4-tje, ter ondersteuning tijdens het slijpen.

 

 

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken noodzakelijke cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen onze website volgen.