Video - Hoe kan ik zelf mijn noren en langebaan schaatsen slijpen?

Wat heeft u nodig voor schaatsen slijpen?

Schaatsen slijpen is een onderwerp waarover eindeloos gediscussieerd kan worden. Wij leggen u graag uit hoe wij schaatsen slijpen zien, en hoe we uw schaatsen slijpen. We gaan het met u hebben over technieken en trucjes om het slijpen makkelijker te laten verlopen. Ook laten we u zien hoe u zelf uw schaatsen kunt slijpen in een gloednieuwe instructievideo.

Voor het slijpen van uw schaatsen heeft u als basis nodig:

Optioneel kunt u nog gebruiken:

  • Een diamant polijststeen
  • Zeepsop of polijstolie

Met een polijststeen maakt u het glij-oppervlak van uw schaats nog gladder, waardoor u gemakkelijker blijft glijden en dus meer energie bespaart. Ook kunt u hiervoor eventueel een oliesteen of een polijstdriehoek met polijststickers gebruiken, een diamantsteen geeft echter het mooiste resultaat.

Hoe gebruikt u uw slijptafel het beste?

Zorg allereerst dat uw slijptafel stabiel staat met alle vier de pootjes stevig op de grond of tafel. Dit zorgt ervoor dat de tafel niet buigt of schommelt tijdens het slijpen. Hierna plaatst u de schaatsen met de neus naar voren in het blok, zorgt dat de achterkanten beide ter hoogte van de rand van het blok zitten. Als de ene schaats verder vooruit zit en de ander verder achteruit, slijpt u ook de ronding uit de schaats. Zorg ook dat de ijzers tegen de stelblokjes op het blok rusten, als de schaatsen er niet even hoog in zitten, slijpt u uw schaatsen scheef.

Welke grofte van uw slijpsteen moet u gebruiken?

Afhankelijk van hoe bot de schaatsen zijn, begint u met slijpen met de grove kant van de steen. Voelt of ziet u diepe putjes, bramen of groeven in uw ijzer, dan kunt u het beste beginnen met de grove kant van de steen. Houdt u de ijzers alleen tussendoor bij, dan is het niet nodig om met de grove kant van de slijpsteen te slijpen.

Hoe begint u met het slijpen van uw schaatsen?

Beweeg de juiste kant van de steen over de ijzers heen en weer, zorg dat u de hele lengte van het ijzer met de steen raakt. Zorg er ook voor dat u niet te hard duwt op de steen, hiermee slijpt u makkelijker de ronding uit uw schaatsen. Het is voldoende om uw handen op de steen te laten rusten en het gewicht van de steen het werk te laten doen. Probeer de steen ook een klein beetje zijwaarts heen en weer te laten glijden. Dit voorkomt groeven in de steen, die ervoor zorgen dat hij niet meer goed slijpt. Zijn uw schaatsen erg bot, dan kunt u beginnen met uw steen diagonaal over de ijzers te halen. Zorg ook dat de steen niet over de punten glijdt, dit zorgt voor groeven in de slijpsteen. Probeer rustig te wennen aan de lengte van het ijzer en daar uw snelheid van slijpen op aan te passen, zo schiet uw steen minder snel over de punt. Kijk voor het onderhoud van uw steen ons filmpje en blog hierover.

Hoe controleert u de ijzers en hoe kunt u het beste afbramen?

Om te checken of u het hele ijzer gehad hebt, kunt u kijken of het oppervlak van het ijzer er overal hetzelfde uitziet. Daarnaast kunt u uw nagel van het blok over het ijzer omhoog laten glijden. Voelt u dan een haakje aan de snijkant op het ijzer, dan zit er een braam op en heeft u dat stukje goed geslepen. Doe dit over de hele lengte van het ijzer. Deze bramen zijn overtollig ijzer die tijdens het slijpen over het randje zijn geduwd. Deze verwijdert u door ze heen en weer te knakken. Dit betekent dat we nu met het bramensteentje een paar keer langs de zijkant van de ijzers gaan. De herhaling van slijpen en afbramen zorgt ervoor dat de braam uiteindelijk afbreekt en u hem dus verwijdert. Leg uw bramensteentje nooit schuin tegen het ijzer, dit zorgt ervoor dat u uw snijkant verdwijnt en u uw schaatsen dus weer bot maakt. Herhaal liever de handelingen totdat u geen bramen meer voelt.

Hoe vaak moet u uw handelingen herhalen?

Deze handelingen herhaalt u voor elke grofte slijpsteen die u gebruikt, dus ook na de polijststeen. Dit zorgt ervoor dat u alsnog de laatste restjes braam van uw ijzer verwijdert. Het kan zijn dat u met zachte ijzers uw handelingen vaker moet herhalen omdat bramen bij zachte ijzers minder snel afbreken. Dit zijn dus ijzers die niet gemaakt zijn van PM staal. Bekijk hieronder ook onze instructievideo over schaatsen slijpen, hierin krijgt u nog een visuele ondersteuning terwijl we het slijpen in detail aan u uitleggen.

U kunt ook in onze winkel een korte slijpinstructie krijgen op een A4-tje, ter ondersteuning tijdens het slijpen.

Meer weten of contact opnemen?

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies, kom dan langs in onze winkels in Den Haag of Leiden. Ons deskundige team staat klaar om u te helpen met al uw vragen.

Wilt u meer video's van Oomssport zien? Abonneer u dan op ons Youtube kanaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en exclusieve aanbiedingen door u te abonneren op onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in onderaan deze pagina.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking